Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Βερολίνου
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (γερμ. Museum für Naturkunde) είναι μουσείο φυσικής ιστορίας που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Γερμανίας Βερολίνο. Σε αυτό εκτίθεται μια τεράστια ποικιλία και αριθμός σχετικών δειγμάτων, και ως προς αυτό είναι το ένα από τα τρία μεγάλα μουσεία φυσικής ιστορίας της χώρας, μαζί με το Μουσείο Ζένκενμπεργκ στη Φραγκφούρτη και το Μουσείο Αλεξάντερ Καίνιχ στη Βόννη.
Το μουσείο στεγάζει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ζωολογικών, παλαιοντολογικών και ορυκτολογικών δειγμάτων. Είναι πάντως ιδιαιτέρως γνωστό για δύο εξ αυτών: τον μεγαλύτερο συναρμολογημένο σκελετό δεινοσαύρου στον κόσμο (ανήκει στο γένος τζιραφατιτάνας) και ένα διάσημο απολίθωμα του πρώτου γνωστού πτηνού, του αρχαιοπτέρυγα. Οι συλλογές ορυκτών του Μουσείου χρονολογούνται από τις αρχές του 18ου αιώνα, προερχόμενες από την Πρωσική Ακαδημία Επιστημών. Σημαντικά παλαιά ζωολογικά δείγματα είναι ανάμεσα στα άλλα εκείνα που απέφεραν η γερμανική αποστολή βαθέων θαλασσών Βαλντίβα (1898-1899), η γερμανική αποστολή Νότιου Πόλου (1901-1903) και η γερμανική αποστολή Σούνδης (1929-1931). Επίσης, ανασκαφές σε στρώσεις απολιθωμάτων στο Τενταγκούρου της σημερινής Τανζανίας απέφεραν πλούσια παλαιοντολογικά ευρήματα.
Οι συλλογές του Μουσείου είναι τόσο εκτεταμένες, ώστε εκτίθεται λιγότερο από το 0,02% του αριθμού των δειγμάτων και προσελκύουν ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο. Η συλλογή των ορυκτών αντιπροσωπεύει το 75% των ορυκτών όλου του κόσμου. Υπάρχουν επίσης μεγάλη συλλογή από μετεωρίτες, το μεγαλύτερο τεμάχιο ηλέκτρου στον κόσμο, βαλσαμωμένα εκθέματα των εξαφανισμένων σήμερα ζώων κουάγκα, χούια και θυλακίνου, καθώς και του γορίλα «Μπόμπυ», που ήταν διάσημος κάτοικος του Ζωολογικού κήπου του Βερολίνου τις δεκαετίες του 1920 και του 1930.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Βερολίνου εκδίδει τα ερευνητικά περιοδικά Zoosystematics and Evolution (αρχικός τίτλος Mitteilungen aus der Zoologischen Sammlung des Museums für Naturkunde in Berlin, με τον οποίο εκδιδόταν από το 1898) και Deutsche Entomologische Zeitschrift (αρχικός τίτλος, από το 1857 έως το 1875, Berliner Entomologische Zeitschrift)
Τον Νοέμβριο του 2018 η γερμανική κυβέρνηση και ο δήμος του Βερολίνου απεφάσισαν να επεκτείνουν και να βελτιώσουν τις κτηριακές υποδομές του Μουσείου με προϋπολογισμό πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ.[1]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Sentker, Andreas. «Ideen für das Überleben der Menschheit». 2018-11-14. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2018.
Βιβλιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Maier, Gerhard: African dinosaurs unearthed: the Tendaguru expeditions, Indiana University Press, Bloomington 2003
- Damaschun, F., Böhme, G. & H. Landsberg: «Naturkundliche Museen der Berliner Universität - Museum für Naturkunde: 190 Jahre Sammeln und Forschen», σσ. 86-106 στο Theater der Natur und Kunst Theatrum Naturae et Artis, επιμ. H. Bredekamp, J. Brüning & C. Weber, σειρά «Wunderkammern des Wissens», Humboldt-Universität zu Berlin & Henschel Verlag, Βερολίνο 2000, σσ. 1-280